Израелският  на Самуел Маоз (помните ли Ливан, отличен със Златен лъв, който

...
Израелският  на Самуел Маоз (помните ли Ливан, отличен със Златен лъв, който
Коментари Харесай

Израелският Фокстрот или метафората на един конфликт

Израелският  на Самуел Маоз (помните ли " Ливан ", отличен със " Златен лъв ", който се развиваше навътре в танк?) беше в деветката за чуждоезичен " Оскар ", завоюва 16 награди  (осем родни и три във Венеция, включително Голямата премия на журито) и има оценка 7.5 в IMDb.

На вратата на нормално еврейско семейство се звъни, извън са униформени... Идват да оповестят, че синът Йонатан, боец, е умрял. На бащата Михаел Фелдман (Лиор Ашкенази, постоянно доста добър, както и във  " Footnote ", също номиниран за " Оскар " ), проектант, прекрасен мъж на междинна възраст с хлътнали бузи и големи светли блеснали от тъга очи, му записват в телефона тревога с инструкции на всеки час да пие чаша вода, на майката Дафна (Сара Адлер), смугла привлекателна къдрокоса и прочувствена стопанка с под паника взор, полуприпаднала, бият инжекция и тя изпада в бездънен сън. Рутина...

Тягостни часове, самобвинения и самонаказания, ступор, душевна празнина. И тъкмо когато се прибира нежната, изтънчена и нежна щерка Алма (Шира Хаас), се оказва, че е неточност - различен боец със същото име е погубен. Озверелият и омекотен татко взема решение да употребява всички вероятни връзки и да върне детето си.

На изолиран пропускателен пост в пустинята Йонатан Фелдман (Йонатан Ширай), приветлив леко цялостен юноша с набола брада и закачлив манталитет, служи с трима приятели. Показва им по какъв начин се танцува фокстрот, рисува графики в скицник, кодошат се, споделят младежки мемоари за девойки, мастурбиране, наставнически уроци. Живеят в неуместен фургон, който май е на блатиста почва и последователно се накланя(!), а бариерата на непрекъснато пустото шосе подвигат рядко. И въпреки всичко в един проливен дъжд се изгаврят, къде умишлено, къде не, с арабска двойка, облечена публично, и ни става обратно и неприятно. Но това като че ли ни приготвя за касапницата, която съпровожда идната инспекция, и за гнусната реакция на израелската войска, която в действителност психически и от позиция на следствията е по-малкото зло, само че това не я прави по-малко отблъскваща и нечовечна.

Маоз не дава предписания, само че при фокстрота най-после се оказваш на същото място като първоначално, съвършена метафора за израелско-палестинския спор. В персонален проект изцяло разрушеното, безусловно в руини, семейство на Михаел и Дафна минава през катарзиса на взаимните обвинявания (заслужени) - той е слаб, тя преднамерено му е създавала усета за мощ, само че има и причина за неговото дългогодишно държание, а тя е злобна и отмъстителна. Но най-малко там, на микро равнище, след гръмотевиците и светкавиците на фамилната стихия, има някаква вяра. Блещука светлината на прошката и смирението, на приемането на болката и съжителството с нея.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР